Пятница, 29.03.2024, 19:00
Главная Регистрация Вход
Приветствую Вас, Гость · RSS
Меню сайта
Категории раздела
Статьи об угледобыче в Кременной [0]
Статьи по истории Кременной [1]
Кременная в годы Великой Отечественной войны [5]
Статистика
Счетчик тИЦ и PR
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
САЙТ ПОСЕТИЛИ
free counters
Последние фото

-->
ОБЪЯВЛЕНИЯ
[11.10.2010][Финансы]
Выгодный кредит (0)
РАДИО ON-LINE
КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
КОНВЕРТЕР ВАЛЮТ
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 44
КУРС ВАЛЮТ

УЗНАЙ СВОЙ IP
Узнай свой IP адрес
ФОТОШОП ON-LINE

Photoshop Online

ВЫ НА ГЛОБУСЕ
 Каталог статей
Главная » Статьи » Статьи по истории Кременной

Тут жили Розумний Яшка, Мацегора і Кияшко

 

Благословен хай буде навіки

Той предок наш великий,

Який від панської руки

Утік у степ цей дикий!

Який цю землю розорав,

Поставив першу хату.

Він нам своє начало дав:

Тут – ми! Тут - наш початок!

Ми козацького роду.

Ми не зайди є тут,

Гени нашого роду

Споконвік тут живуть!

         І.Захарченко.

 

Людей завжди хвилювали одвічні питання «Хто ми?», «Якого роду?», «Звідки прийшли?». Кажуть, що японці знають своїх предків до десятого коліна, чого, на жаль, зовсім не скажеш про нас. Та все ж останніми роками в українців прокинувся інтерес до історії своєї країни, до історії свого роду. Сотні людей самостійно працюють в архівах, намагаючись встановити свій родовід.

Мені теж трапилася нагода ознайомитися з документами Центрального державного історичного архіву України в місті Києві, які розповідають про першопоселенців Кремінної. Це відомості про українських підданих - черкас - полковника Бахмутського козачого полку Івана Шабельського і його племінника ротмістра того ж полку теж Івана Шабельського у слободах Кремінній і Шабельській та в хуторах Лаптівці і Каравані. Відомості складені ротмістром Бахмутського батальйону Захаром Кривошеїним у 1765 році під час розслідування справи про підробну продаж слободи Кремінної.

В документах слобода Кремінна називається  черкаською, а її жителі - черкасами, або черкашинами. У ХVІІ-ХVІІІ століттях російські посадові особи черкасами називали українців.

 Назва черкаси походить від тюрських слів «чири киси», що означає «люди армії». В ХV столітті ця назва українців - черкаси - перейшла і на народ адиге, який мешкає на Північному Кавказі і зветься відтоді черкесами.

Деякі вчені вважають адиге-черкесів побратимами українського народу.

Так от, у зазначеному списку кремінських черкас зустрічаються такі прізвища: Бабанський, Бабенко, Безсмертний, Бербенець, Беспалий, Бєлий, Білан, Білоконь, Болотнов, Бондар, Бровченко, Будник, Василенко, Ведмідьов, Винограденко, Ганжа, Гета, Голуб, Гонтар, Гончар, Гончаренко, Гончаров, Горобець, Гребінниченко, Гребенюк, Гриценко, Губченко, Діхтяренко, Дубина, Дума, Дукмесенко, Ємченко, Єрмаченко, Єременко, Єремов, Жигілій, Жижуренко, Жила, Житло, Житлов, Завгородній, Заморенко, Запорожець, Зінов’єв, Зубенко, Кандиба, Карпенко, Карнаушенко, Кияшко, Козинський, Корецький, Котов, Кочерга, Кошелєв, Кошур, Кощій, Кравець, Кравчанов, Кравченко, Краснянченко, Кременчук, Кривенко, Кузьменко, Кулик, Левченко, Линик, Липка, Литвин, Лихвар, Лущик, Лященко, Макуха, Марченко, Мацегора, Мірошник, Мовчан, Мовчаненко, Музиря, Назарко, Незол, Непран, Нещасенко, Новицький, Овчар, Олійник, Омельченко, Орешко, Осипов, Парасотенко, Петух, Пискун, Плужник, Полтавець, Прохватило, Проценко, Прядка, Решетников, Рєзнік, Рибалка, Римар, Розумний, Рубаненко, Савченко, Сапельник, Семиренко, Сизоненко, Сириця, Сінченко, Скрипник, Слівченко, Сліпченко, Смалій, Стороженко, Сухаревський, Сухина, Твердохліб, Тертичний, Ткаченко, Торяник, Тюпало, Усенко, Хмара, Чоботенко, Чорнобаба, Чорнобай, Чумак, Чуприна, Шаповал, Шаповалов, Шестопал, Шиян, Шкурко, Шуліка, Щербак, Щербінін та багато інших прізвищ. Список складено на 116 сторінках. Вказано прізвище людини, його ім’я та по батькові, кількість дітей чоловічої статі та їх імена, звідки чоловік прийшов на проживання у Кремінну і в якому році.

Візьмемо наприклад, розповсюджене у Кремінній прізвище Чорнобай. Виявляється, рід Чорнобаїв веде свій початок від двох братів Чорнобаїв. Вільний черкас Микола Романів син Чорнобай, у якого були діти Михайло, Степан, Гаврило та Андрій, прийшов до Кремінної у 1742 році з містечка Салтова Бєлгородської губернії. Його брат, вільний черкас Родіон Романів син Чорнобай, у якого був син Омелян, прийшов в Кремінну у 1753 році із слободи Нижнього Салтова Салтівського повіту Бєлгородської губернії. Один з цих двох братів Чорнобаїв у 1756 році був отаманом Кремінної.

Козачий підпомічник Григорій Іванів син Корецький, у якого був син Данило, переселився до Кремінної у 1753 році з містечка Котельви Охтирського полку. Іван Павлів син Жигілій, вільний черкас, у якого були діти Яків, Степан, Павло та Іван, прийшов у 1745 році з слободи Старої Водолаги Харківського полку. Серед першопоселенців Кремінної бачимо і двох козаків Війська Запорізького. Це Яків Запорожець та Федот Пискун. Слід зазначити, що уродженців Кремінної в списку дуже мало - їх можна перерахувати на пальцях однієї руки. Це означає, що слобода Кремінна була в 1765 році ще зовсім «молодим» поселенням. Перші переселенці оселилися на річці Кремінній у 1730-х роках. За довідками Ізюмської полкової канцелярії, у 1733 році в Кремінній проживало всього 13 душ.

У період з 1733 по 1765 рік було кілька «хвиль» переселенців, які прийшли в нашу місцевість в основному з Харківського, Охтирського, Ізюмського і Сумського полків та Бєлгородської губернії, тобто з північних районів Слобожанщини. Шукали вони в наших краях вільних земель та кращого життя.

Отже, як бачимо, першими поселенцями Кремінної були українці - черкаси. Беззаперечний доказ цьому - їх родові прізвища, які навічно вкорінилися на нашій землі.

        Сергій ОМЕЛЬЧЕНКО.

Категория: Статьи по истории Кременной | Добавил: admin (03.02.2011)
Просмотров: 2166 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Поиск
Календарь

ПОГОДА В КРЕМЕННОЙ
Кременная

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz